Amiga

1 januari 2012

© Rita Melgert

Eindelijk weer eens iets gecreëerd op de Amiga, het is volgens mij wel een jaar geleden dat ik iets gemaakt heb met de Amiga. Maar door de doedels die ik de laatste tijd gemaakt heb, dacht ik dat ik die ook wel eens op de Amiga zou kunnen maken. Helaas heb ik op dit moment mijn tekenbord niet aangesloten, dus moet ik alles met de muis doen. Niet helemaal perfect maar het was leuk om weer eens met de Amiga te werken. De belletjes vind ik wel het leukst en die lijken ook redelijk 3-dimensionaal door de glimlichtjes die ik heb aangebracht.

2010

© Rita Melgert

Ik ben een beetje aan het spelen met kleurenreeksen en deze combinatie heeft wel iets weg van roodkoper. De cirkels en vlakken hebben een soort metaalglans gekregen. Dat is trouwens iets dat ik erg van anderen bewonder, de kunst om metaal, hout, steen en vooral glas perfect weer te geven, in welke teken- en schildertechniek dan ook.

© Rita Melgert

Een ander grappig effect is hier te zien. Je kunt bij het instellen van de kleurenreeks, aangeven hoe de kleuren moeten lopen. Van links naar rechts, van onder naar boven, de vorm volgend of zoals hier zoeken naar contouren en highlights. Dat heeft onverwachte vormen tot gevolg. Dat de Color-Cycling niet werkt is nu eens geen probleem.

© Rita Melgert

Met behulp van het Toetpalet zoek ik de kleuren bij elkaar die samen goud vormen. De grote cirkel is gemaakt met Color-Cycling ingeschakeld, waardoor de geelgouden kleurreeks heel mooi achter elkaar komt als ik een cirkel trek. Ik heb de cirkel gevuld met de kleine spuitpenseel. Binnenin zijn de blokjes het kleinst, naar de rand toe worden ze telkens één maat groter. De vier hoeken zijn met de kleinste blokjes bespoten.

© Rita Melgert

De achtergrond van deze afbeelding is gevuld met een kleurenreeks in cirkelvorm. Omdat ik heel toevallig voor de kleurenreeks de kleuren op de goede volgorde heb gezet, lijkt het op een zon in een groene lucht. De bergen heb ik daarna getekend en elk vlakje weer voorzien van dezelfde vulling. Hierdoor is elke bergtop weer anders. Ook de wolken heb ik op dezelfde wijze gemaakt. Doordat de breedte van de lijnen in de wolken verschillend zijn, is geen wolk gelijk aan een ander. Al met al een leuk effect.

2009

© Rita Melgert

Naar aanleiding van een artikel, ‘Tekenen met de muis’, in een kunsttijdschrift, kom ik op het idee het zelfde in D-Paint te proberen. Helaas kan ik de lijn niet echt heel dun instellen, alhoewel ik ook gewoon voor een andere resolutie kan kiezen, daardoor worden sommige vlakken wel erg onduidelijk. Maar het tekenen met behulp van perspectieflijnen is een leuke oefening, en heb ik nog niet eerder op een computer gedaan.

2009

© Rita Melgert

Een paar eenvoudige oefeningen met schaduwen. En wat is er nu simpeler dan een bal. De gebogen lijn heb ik eerst uit de losse hand getekend, maar dat word niets. Gelukkig bezit D-Paint daar ook weer een handig gereedschap voor. Zo kan ik dus vrij gemakkelijk de ronding van de schaduw op de bal én op de grond aanpassen.

© Rita Melgert

Een kubus is al iets ingewikkelder, vooral als je geen kubus of doosje onder een lamp voor je hebt staan. Dus helemaal perfect zal de schaduw wel niet zijn. Een passende schaduw maken, gaat gelukkig ook gemakkelijk en net als bij de bal, met gebruikmaken van gereedschap. Alleen is het wel goed kijken dat er nergens een, verloren, pixel zit, want dan krijgt niet alleen het bedoelde vlak een bepaalde kleur.

© Rita Melgert

Omdat één bal maar saai is, nog een kleintje toegevoegd. Verder de schaduw aangepast. In het echt heb je naast de schaduw nog een lichtere bijschaduw, de schaduw is zelden zo scherp afgebakend als bij het eerste voorbeeld. Hooguit op een zonnige, zomerse dag.

© Rita Melgert

Ook de kubus krijgt gezelschap, en net als bij de ballen weer een aangepaste schaduw. Ondanks dat het geen hoogstandjes zijn, heb ik er wel plezier in gehad. Dat is toch wel de hoofdzaak als je bezig bent met creëren, plezier in wat je doet, hoe eenvoudig ook.

2009

© Rita Melgert

Al die kubussen en vlakken vullen, hebben uiteindelijk tot dit dorpje geleid. Op sommige vlakken lijkt het alsof ik gebruik heb gemaakt van Transparantie, hiermee wordt de doorzichtigheid van de kleur aangepast. De kleurvlakken krijgen dan het effect van aquarel. De onderliggende kleur blijf je zien, maar wordt tevens aangepast. In dit geval heb ik gebruik gemaakt van de schaduwkleuren uit het palet. Dit werk heb ik pas nageschilderd met acrylverf.

2007

© Rita Melgert

Mijn eerste probeersel op de Amiga 1200. Gemaakt met D-Paint in een lage resolutie, 640x256 pixels en 256 kleuren. Voor deze pagina is de resolutie aangepast, 640x480 pixels.

© Rita Melgert

Dit abstract, dat met hetzelfde palet is gemaakt als het eerste, bezit al iets meer kleur en vlakken, maar het staat nog steeds in de kinderschoenen. Ook dit is 640x256 pixels op de Amiga.

© Rita Melgert

Het eerste werk in een hogere resolutie en met het Half-Brite palet gemaakt. Half-Brite heeft een palet van 64 kleuren, waarbij de eerste 32 heldere kleuren zijn en de andere 32 de schaduwkleuren zijn. Deze afbeelding heeft zijn originele Amiga resolutie, 640x512 pixels.

© Rita Melgert

Bij dit abstract heb ik gebruik gemaakt van Color-Cycle, een fantastische vinding die helaas in Windows niet zichtbaar is. Wat blijft is een vaag effect van zilver als rand. Het kleurenpalet dat hiervoor is gebruikt is hetzelfde als bij de volgende afbeelding, namelijk dat van Toetanchamon met 256 kleuren. Originele Amigaresolutie: 640x256 pixels.

© Rita Melgert

Met hetzelfde kleurenpalet en resolutie maak je toch weer een heel andere afbeelding. Aan de kleine rechthoekige vlakken is nog te zien, dat ook dit het palet is van Toetanchamon. De mogelijkheden zijn onbeperkt wat het gebruik van D-Paint betreft. Er is een uitgebreide keus aan kleurpaletten zodat je altijd wel iets vindt dat bij je stemming past.

© Rita Melgert

Een wel erg paarse creatie, maar af en toe kun je zo'n bui hebben. Dan zie je alles door een paars roze bril. Maar paars of niet, het is wel een werkje dat in werkelijkheid maar 320x256 pixels groot is in D-Paint.


Reageren

Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek