Grafische Kunst

© Rita Melgert

Al bijna twee jaar heb ik blijkbaar niets meer gecreëerd op de computer met Paint, PhotoImpact, Gimp of Painter Classic, langer dan ik had gedacht. Maar vandaag krijg ik opeens zin om weer iets te proberen. Eigenlijk is de onderstaande tekening er schuld aan, de afgelopen dagen heb ik al een paar erg leuke complimenten voor deze afbeelding ontvangen, leuke en erg positieve opmerkingen die mij aan het denken hebben gezet. Dus deze middag heb ik Painter maar weer gestart en dit portretje gemaakt. Het is weer even wennen en vooral zoeken waar alles zit, maar eenmaal bezig krijg ik er steeds meer lol in, ondanks dat ik het alleen met de muis moet doen. Vermoeiend en niet zo precies en strak als met het tekentablet en pen mogelijk is. Maar voor een eerste portret ooit met een grafisch programma ziet het er best goed uit.

[24 februari 2013]

In verband met de verhuizing heb ik nog steeds niet veel tijd, of energie, om te schilderen. Vandaar dat ik nog een aantal 'oude' bewerkte foto's, uit 2009 of 2010, plaats die nog steeds ongebruikt in de map zitten.

Abstract berglandschap

Een abstract berglandschap met vier rozen op de voorgrond. Dit is gemaakt in Painter Classic met alleen rechte lijnen en het emmertje voor het vullen met kleur. Alleen de stelen van de rozen zijn met het penseel gemaakt in drie tinten groen. Dit om er een driedimensionaal uiterlijk aan te geven, wat volgens mij goed gelukt is. Het invullen met kleur gaat niet altijd goed, soms lopen andere vlakken vol met de verkeerde kleur. Meestal kan ik dat snel herstellen, maar alleen bij de voorste bergen heb ik de 'fout' laten staan. De lichtere bergen zijn uiteindelijk mooier dan het origineel.

Maan boven veld

Nog een knutsel met Painter, nu een veld met bloemen, grassprieten, een paar bomen met appels en een volle maan op de horizon. Het maken van de driehoekjes en andere vlakken valt tegen in Painter. Omdat je alleen cirkels en vierkanten kunt maken, en geen andere kant en klare vormen, moet je die maken met behulp van rechte lijnen. Telkens weer vergeet ik dat ik een figuur eerst met kleur moet vullen, voor ik aan een volgend begin. Doe ik dat niet, dan verbind Painter het nieuwe figuur automatisch met het vorige omdat de lijn nog 'vastzit'. Er zal best een methode voor zijn om gemakkelijker allerlei vormen snel achter elkaar te maken, maar helaas heb ik die nog niet ontdekt.
En zo ben ik toch wel erg lang bezig met alle kleine 'bloempjes' in het gras. Maar ook de wolken en delen van de bomen nemen erg veel tijd in beslag. Maar het eindresultaat vind ik erg leuk. De maan is een cirkel gevuld met een kleurverloop in 3-D waardoor die redelijk bol lijkt en geen vlakke vorm is.

Kunst á la Hundertwasser

Iets heel anders is deze afbeelding. Hierbij teken ik eerst een aantal abstracte vormen verdeeld over het vlak, en die vul ik met warme aardekleuren. Daarna vul ik alle tussenliggende lege witte vlakken met een mooi passend patroon. Het patroon doet denken aan het werk van Hundertwasser of Kandinsky. Painter Classic is leuk, vooral als je alle bijgeleverde voorbeelden en demo's ziet. De mogelijkheden zijn weer groot en het zal dan ook wel een tijd duren voordat ik het programma een beetje door begin te krijgen. Voorlopig zal het dan ook bij dit soort kleine werkjes blijven.
Er zullen vast prachtige kunstwerken met Painter Classic gemaakt zijn en nog steeds worden gemaakt, maar om het allemaal zelf uit te moeten gaan zoeken, is mij net iets teveel werk. En er zijn nog zoveel andere grafische tekenprogramma's die ik wil doorgronden, ik kom gewoon tijd te kort, maar vooral energie.

[4 maart 2011]

Bloem in sepia

Deze hibiscusbloem heb ik bewerkt in PhotoImpact 5. Als eerste heb ik de kleur omgezet in sepia, en daarna een masker gemaakt met 50% transparantie. Hierdoor lijkt de bloem ingelijst in een ovale lijst. Door het lichtere binnendeel lijkt het alsof de zon op de bloem schijnt. Eerlijk gezegd vind ik de sepia versie van de hibiscus mooier dan het, roze, origineel.

Solarisatie

Deze witte bloem ziet er door het gebruik van het polarisatiefilter, in PhotoshopElements, apart uit. Niet zo mooi als de margriet waarop ik dit filter ook al gebruikt heb, maar vooral het hart van de bloem is kleurrijk geworden.

Kleurig viooltje

Een klein wild viooltje, spontaan opgekomen in het gras en in een grote pot gezet, wordt door mij in PhotoImpact bewerkt. Met behulp van het penseel gereedschap kleur ik over de ingeladen foto heen. Het kleureffect in het viooltje is door 'smur' vervaagd en heeft het effect van aquarel. Het glansstreepje over de rode bloempot vind ik erg geslaagd, vooral omdat dit één van de eerste keren is dat ik PhotoImpact gebruik om een foto te bewerken. Het ziet er nogal plat uit, dus meer oefening in diepte en schaduw kan zeker geen kwaad.

Vlammende herfstkleuren

Ondanks dat deze foto, gemaakt op de Sprengenberg, van een prachtige gele Azalea, al perfect op zichzelf is bewerk ik de foto thuis in PhotoImpact. Het enige dat ik gedaan heb ik is spelen met kleur en contrast, waardoor niet alleen de azaleabloem eem mooie warme kleur krijgt, maar ook de hele omgeving. De foto doet warm herfstig aan, en ik gebruik deze dan ook voor een kaart.


Reageren

Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek