Schilderijen: Laatste creaties van 2016

Een klein schilderijtje uit 澭n van de lessen van Paint Basket, binnen twee dagen was het af en dat is voor mij redelijk snel.

命.Melgert  Acrylic Paintings"title" 命.Melgert Acrylic Painting

December begon ook al goed met het opzetten en binnen een paar dagen afkrijgen van een andere schilderles van Paint Basket, een prachtige ijsvogel. Vooral de blauwe kleur was een uitdaging, net als het houten plankje waar de vogel op uitrust. En met beiden ben ik meer dan tevreden.

命.Melgert  Acrylic Paintings"title" 命.Melgert Acrylic Paintings

Schilderijen: Tweede maand VisionQuest

De tweede maand van de VQ Painting Marathon, wil maar niet lukken, op de een of andere manier neem ik het me telkens voor en aan het eind van de dag, heb ik nog niet 澭n penseelstreek gezet...behalve dan dit eerste schilderij...

命.Melgert VQ Paintings "title" 命.Melgert VQ Paintings

Vanwege de maat van het passepartoutkarton weet ik al dat ik ook dit niet ga overschilderen. Ik ga het gebruiken als voorkant voor een kunstdagboek. Ik heb heel toevallig nog een flink aantal pagina's die liggen te wachten om gebonden te worden tot een boek. Nu met de voorkant moet ik toch ook nog een achterkant gaan maken.

命.Melgert VQ Paintings "title" 命.Melgert VQ Paintings

En daar dient weer een marathon schilderijtje voor, een nogal triest portret. Door de ondergrond van meerdere schilderijtjes, lijkt het alsof het meisje huilt. Opmerkelijk detail, het tijdschrift dat ik daarvoor gelezen had, lag nog open op de pagina die ik nog wilde gaan lezen, zodra ik klaar was met schilderen.

命.Melgert VQ Paintings "title" 命.Melgert VQ Paintings

Marathon opdracht 10 - 13

Zaterdag 21 mei 2016

Nog meer VQmarathon resultaten.
Op weer een ander stuk passepartout karton, met een paar kleurproefjes erop, start ik mijn volgende VQopdracht. Dit is ondertussen mijn derde nieuwe 'canvas' denk ik, buiten die paar, die ik als extraatje heb geschilderd en die niet bij de marathon horen. Maar de meeste worden vanzelf in de laatste maand wel overschilderd...denk ik.

De bloemen zijn lekker abstract en met de meeste ben ik ook tevreden. Sommige kleuren vind ik in eerste instantie niet mooi, zoals het heel matte grijs-lila, maar toch laat ik het zo, ik gebruik de kleur in de rode klaprozen zelfs als schaduwkleur.

Opdracht 10: Je kunt het... 'Klaprozen'. Thema: Overvloed

Ondanks dat ik mijn herfstboeket best mooi vond, besluit ik het toch te gebruiken als ondergrond voor de volgende opdracht, loslaten, onthechten, overschilderen. Het blijft toch een raar iets en een beetje tegenstrijdig. Maar je kunt ook eigenlijk moeilijk alles gaan bewaren, al heb ik dat tot nu toe wel gedaan. En zolang je genoeg opslagruimte hebt, zal dat ook geen problemen opleveren. Maar daar schort het hier nu net aan, te weinig ruimte om al mijn werk te bewaren, het meeste ligt boven op een kast, een paar hangen aan de muur, dus...

Opdracht 11: Doe vandaag iets op de manier zoals alleen jij dat kunt

De bloem is mooi abstract, maar ziet er op het eerste gezicht gecompliceert uit. Maar door het in stukjes te breken, behoud je het overzicht en kun je stapje voor stapje het uiteindelijke schilderij helemaal opbouwen. Op diezelfde manier kun je ook uitdagingen, of moeilijke dagen in het leven aanpakken, breek het in stukjes, stapje voor stapje bekijk je en beslis je wat je moet doen. Op die manier is alles het beste te overzien.

Thema: Breek het in stukjes, stap voor stap

De Lotusbloem geld als 澭n van de mooiste en heiligste bloemen van de Aarde, en wordt gezien als een heel oud symbool dat staat voor puurheid en verlichting. Hoe het komt dat deze bloem zo mooi wordt?
Zij groeit met dikke wortels vanuit de smerigste, dikste, stinkende water en aarde: modder.

De nieuwe bloem over de oude

De lotus laat ons zien dat zelfs uit de grootste 'modderpoel', je diepste ellende, iets heel moois en waardevols kan groeien. Lotus-energie is het 'medicijn' voor als we onze eigen 'drek', modder willen transformeren in onze eigen, meest prachtige bloem.

Opdracht 12: Lotus, Thema: Transformatie

Laatste opdracht van deze eerste maand, en helaas nog steeds mijn laatste schilderij in de marathon. Schilder een gezicht/portret, eenvoudig, abstract of zoals je maar wil. Schilder jezelf, je 'gids', je emotie van dit moment of zomaar een fantasieportret zonder voorbeeld. Laat je penseel het werk doen.
Portretten tekenen doe ik af en toe in grafiet, en in mijn journals verschijnt er af en toe ook wel een fantasieportretje in acrylverf. Helemaal nieuw is het niet, dus geen probleem om over 澭n van mijn abstracten heen te schilderen. Omdat het een beetje te lang was voor een portret, heb ik het karton doormidden gesneden, en uit de losse hand een meisjesportret getekend in turquoisekleurige, verdunde acrylverf. De andere helft had ik eerder al gebruikt voor de huisjes.

Opdracht 13: Portret
Thema: Schilder je emotie, je gids, jezelf

Tevreden met de tekening, kan het mengen van kleuren en het schilderen beginnen. Het eindresultaat is een leuke jonge vrouw...die op de een of andere manier toch weer op mijn dochter gaat lijken. Voorlopig is dit het laatste schilderij van de marathon, door omstandigheden lukt het me niet om ook die laatse maand te starten.

Portret, acryl op passepartout karton, 30cm x 40cm


VQ-Marathon opdracht 9 en Yana krijgt een nieuw dekentje

Zondag 15 mei 2016

Soms is het in je hoofd zo druk en heb je het gevoel dat je echt geen rust en tijd hebt om te schilderen, werken in je journal, breien, of wat je ook maar doet op creatief gebied, de kunst is het dan om te gaan denken dat je WEL tijd en rust hebt voor schilderen, en begin gewoon.
Huisjes begonnen op een half deel van mijn abstracte blad.

Opdracht 9: Hoofd leegmaken

Het eindresultaat zijn deze grappige huisjes, die wel verdacht veel op Yana's huisje lijken. Bergen en lucht heb ik met een paletmes gedaan, en ik vind het effect perfect voor het onderwerp. Ik moet echt vaker met palet- of schildermes gaan werken, en niet alleen een oude bankpas/creditkaart. Het is bovendien ook nog eens flexibeler en dat is vooral handig voor kleine stukjes, of in mijn journal waar ik soms maar kleine stukjes kleur wil aanbrengen tussen tekst en afbeeldingen.

Thema: Let painting Quiet your mind
'Huisjes'

VQ-Marathon opdracht 8: Schilder een eigen landschapsfoto na

Zaterdag 7 mei 2016

Het naschilderen van een eigen landschapsfoto is een opdracht die ik wel heel erg leuk vind. Misschien zelfs nog wel leuker dan het maken van de foto zelf. Ik heb een foto gebruikt van een 'nieuw' wandelgebied, dat we pas ontdekt en bezocht hebben: Fayersheide tussen Almelo en Vriezenveen.

Fayersheide, bij Vriezenveen

De ondergrond is het grote blad van de vorige dag dat er nog iets doorheen schijnt. Ik gebruik allerlei tinten paars, maar het voorjaarsgevoel is daardoor in een winters landschap verandert. Op zich ben ik er tevreden mee, het is een 'open' landschap geworden dus opdracht 8 is voltooid, maar...

Opdracht 8: Schilder een eigen landschapsfoto na
Thema: Ik sta open.....

...ik ben niet zo'n wintermens, dus besluit ik om een tweede schilderij te maken om iets meer zonnigs en warm, maar wel met het paars, te cre褰en. Dit volgende, extra schilderij is wel een blijvertje geworden, kleuren en onderwerp zijn helemaal naar mijn zin...

Tweede schilderij: 'Fantasie Landschapje'

...en zoals het hoort over het vorige, Fayersheide, heengeschilderd.


Kandinsky cirkels en bladeren

Maandag 2 mei 2016

Daarna kwam dan Kandinsky aan de beurt. Te groot naar mijn zin, een beetje saai maar ondanks dat is het eindresultaat wel kleurig. Ik heb nu over mijn kopvoeter geschilderd, ook al vond ik die toch wel grappig. Maar ja, het ging om loslaten, onthechten en van iets moois iets veel mooiers maken tot je bij dat schilderij komt dat je uiteindelijk echt wilt bewaren. En deze cirkels horen gewoon in een vierkant vlak te staan, maar ik had net zo gemakkelijk ook 20 kleinere cirkeltjes kunnen maken over de gele mok heen bedenk ik me net...misschien iets voor een andere keer.

Opdracht 6: 'Kandinsky-Cirkels'
Thema: Verzet-Weerstand

's Middags begin ik alweer aan de volgende opdracht: 7, een groot blad is misschien saai en eentonig groen, juist de vorm maakt dat ik dit leuker vind dan de kleurige Kandinsky cirkels. Ik teken of schilder wel vaker bladvormen in mijn journals, vooral herfstbladeren hebben met hun vaak intens felle kleuren, mijn voorkeur.

Opdracht 7: Kies een element uit de natuur, 'Boomblad'
Thema: Rainbow Warrior

Dus schilder ik met het restantje rose verf op een kleiner restantje donkerbruin karton, een ander bloem- of boomblad. Hierbij gebruik ik de achterkant van mijn penseel, in de nog natte verf, om de bladnerven aan te brengen.


Nieuw/Weblog

Dit ben ik

Werk in Wording
Tekeningen
Schilderijen
Diversen
Creatief
Grafische Kunst
Amigakunst
Animaties
Gastenboek